Studiul de piata – informatia este putere

Home / Marketing & Publicitate / Studiul de piata – informatia este putere

Ce sunt studiile de piata?

Studiile de piata sunt o parte esentiala a dezvoltarii strategiei de marketing. Acestea se refera la a colecta informatiile relevante despre publicul tinta pentru o intelegere in profunzime a modului in care gandesc consumatorii, a comportamentului acestora, a modului in care acestia percep compania sau produsele/ serviciile oferite de catre aceasta, a obiceiurilor de cumparare, a stilului de viata al acestora, a dorintelor, nevoilor si asteptarilor clientilor de la un anumit produs sau serviciu, sau a altor informatii care au legatura cu modul in care se raporteaza consumatorii la produsele sau serviciile companiei.

De asemenea, cercetarea de piata vizeaza analiza pietei, a concurentei, a mediului de afaceri in care compania isi desfasoara activitatea. Pe langa informatiile despre publicul tinta al companiei, sunt necesare informatii despre competitie, prin care se pot identifica practici functionale sau nefunctionale in contextul dorit de catre companie, posibilitatea identificarii unui avantaj competitiv, noi tendinte in domeniu, sau noi directii in sectorul de industrie in care activati.

Unde pot fi folosite studiile de piata?

Informatiile furnizate de studiile de piata pot fi folosite in conceperea strategiei de marketing, in ceea ce priveste dezvoltarea produselor sau a serviciilor, calitatile, sau trasaturile pe care ar trebui acestea sa le detina, mediul adecvat de promovare, modul optim de comunicare cu publicul tinta, cea mai buna modalitate de inregistrare a feedbackului din partea clientilor, locul potrivit de desfacere a produselor, modalitatea de distributie etc.

Care sunt beneficiile studiilor de piata?

Un prim beneficiu pe care il percepe compania in urma derularii unor studii se piata este acela de identificare si definire a publicului tinta. Informatiile dobandite referitoare la acest aspect nu se refera doar la caracteristicile socio-demografice, ci presupun o intelegere mult mai in profunzime a segmentului de public avut in vedere, a preferintelor, obiceiurilor sau asteptarilor acestora.

Pe langa posibilitatea de regandire a strategiei de dezvoltare a produselor sau serviciilor, a strategiei de marketing sau chiar de business, prin studii de piata se pot identifica anumite probleme, alternative de dezvoltare a afacerii, sau noi piete de desfacere pentru produsele companiei.

Studiile de piata sunt asadar fundamentul strategiei de marketing a companiei, care creste considerabil sansele de reusita si de atingere a profitului dorit.

Recommended Posts
Contacteaza-ne

Vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.