Evaluarea companiei prin auditul de marketing

Home / Marketing & Publicitate / Evaluarea companiei prin auditul de marketing

Ce reprezinta auditul de marketing?

Auditarea unei companii presupune o analiza a mediului intern si extern de marketing, precum si a modului in care compania isi desfasoara activitatea. Auditul de marketing este primul si cel mai important pas in atingerea obiectivelor de marketing ale companiei. In functie de rezultatele auditului de marketing, este elaborat planul si strategia de marketing care vor fi aplicate ulterior.

Auditul de marketing cuprinde o analiza a tuturor aspectelor, factorilor si elementelor care alcatuiesc sau influenteaza maketingul in cadrul companiei. In auditul de marketing sunt evaluate mediile de marketing, strategia de marketing, departamentele de marketing, sistemele de marketing, productivitatea marketingului si functiile marketingului.

Care sunt beneficiile unui audit de marketing?

Beneficiul primordial care rezulta in urma unui audit de marketing este identificarea strategiei/strategiilor si a tacticilor de marketing care dau rezultate si a strategiilor si tacticilor care nu dau rezultate, sau chiar a aspectelor importante care lipses. De asemenea, auditul de marketing releva elemente sau factori care influenteaza pozitiv sau negativ marketingul in organizatie.

In urma auditului de marketing se poate vedea care este sursa exacta a problemelor companiei in ceea ce priveste marketingul, factorii interni sau externi care impiedica atingerea obiectivelor stabilite de companie. Scopul final al auditului este elaborarea unei strategii in concordanta cu problemele reale ale companiei.

Aceasta analiza in profunzime este importanta pentru ca resursele companiei sa nu fie cheltuite inutil. Resurse financiare si de timp semnificative pot fi salvate si directionate catre zone care necesita cu adevarat aceaste investitii si catre zone productive care au puterea de a creste profitul companiei intr-un timp foarte scurt.

Mediile de marketing

O analiza a micro mediului de marketing presupune o analiza a mediului intern al organizatiei, a furnizorilor, distribuitorilor si comerciantilor, clientilor, competitiei, sau a opiniei publice.

Un model de analiza a mediului intern de marketing este propus de Seven McKinsey, modelul 7S, si anume: structura, strategia, stilul, angajatii, abilitatile si sistemele, reprezinta valorile promovate de catre companie (Shared values = Structure, Strategy, Style, Staff, Skills, Systems).

In ceea ce priveste macro mediul de marketing, acesta se refera la structurile politice, economie, factorii sociali, dezvoltarea tehnologica, probleme ecologice, sau prevederi legale.

Strategia de marketing

Obiectivele de marketing si strategia presupun o analiza a viziunii, a misiunii, a pozitionarii companiei; a obiectivelor de marketing si a scopurilor pe care si le-a stabilit compania, dar si a strategiei de marketing.

Departamentele de marketing

Echipa, structura si calitatile sunt elementele avute in vedere in cadrul analizei departamentelor de marketing. Acestea presupun o evaluare a structurii formale, a eficientei functionale, sau a eficientei comunicarii intre departamente.

Sistemele de marketing

Analiza sistemelor de marketing are in vedere sistemul de informare, spre exemplu Managementul Relatiilor cu Clientii (Customer Relationship Management), sistemul de planificare, sistemul de control, sistemul de dezvoltare a noilor produse etc.

Productivitatea marketingului

Productivitatea in ceea ce priveste marketingul se refera la profitabilitate si la eficacitatea costurilor. Acronimele des folosite astazi care subliniaza aceasta idee sunt ROI, si anume Return On Investment, care se refera la beneficiile pe care le are compania in urma unei investitii.

Functiile marketingului

Functiile marketingului pot fi analizate prin cei 7 P care surprind cel mai bine esenta marketingului in servicii: Produs, Pret, Plasament, Promovare, Personal, Caracteristici fizice si Proces (Product, Placement, Price, Promotion, People, Physical Evidence, Process).

Cu toate ca auditul de marketing este consumator de timp, el este cel mai important pas din dezvoltarea planului de marketing , avand o contributie esentiala la succesul viitor al afacerii.

Recommended Posts
Contacteaza-ne

Vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.